Proactol LTD

сряда, 12 декември 2007 г.

Зад кулисите на “Вечерното шоу”


Трябва много да се смеете, много да пляскате. Не си говорете помежду си, защото микрофоните над вас са чувствителни и се чува”, инструктира ни човек от “Вечерното шоу на Азис”.
Точно 50 статисти са избрани за платена публика на най-коментираното шоу в българския ефир. Конкуренцията кой да попадне сред зрителите на живо е жестока. За да се сдобием с място в лъскавото предаване, трябваше да минем през суров кастинг. От малки деца до възрастни баби се бутат да пляскат при Азис, защото са чули, че това ще е
най-скъпото шоу
правено досега в България. Примамливото заплащане от 10 лева за тричасов запис е стимул предимно за ученици и студенти. Всеки иска да види отблизо новоизлюпения водещ и да участва в подготовката на предаването. Това е шансът им да проникнат в “кухнята” и да разберат тайните на екипа.
“Не всеки става за статист. Азис е много претенциозен и иска млади и красиви лица. Публиката ще бъде част от сценария, затова изискванията са по-високи”, обяснява Цвети - една от отговорничките за статистите в продуцентска къща СИА. При първата си среща с нея установихме, че преди нас са се записали още 600 човека. След като проявяваме желязна упоритост и воля, успяваме да попаднем в мечтания списък за шоуто. Ден преди старта се оказа, че местата за първото издание вече са запълнени и трябва да изчакаме следващия запис. “Вечерното шоу на Азис” оставя останалите предавания на СИА без статисти. Веднъж взели участие в шоуто, ръкопляскачите вече не желаят да аплодират “Това го знае всяко хлапе” и “Жените” на Мартина Вачкова.
“Последния път ми излязоха мазоли на ръцете. Не искам вече да ходя при Иван и Андрей. Още повече че ни дават 12 лева, а
пляскаме и се смеем
по 12 часа на ден”, коментира девойка, но веднага млъква при вида на отговорничката.
С останалите си колеги се запознаваме на предварително уговорено място. Оттам ще тръгнем за студиото, в което са записите. Повече “зрители” се познават поименно. Имат опит като статисти, но признават, че участват не заради парите, а за да видят своя любимец.
Успяваме бързо да се приспособим и се запознаваме с опитните статисти.
“Коридорите са толкова мръсни и порутени. Първият снимачен ден дори Азис се оплака”, коментира на висок глас една от статистките и поглежда страхливо към тавана. Над главите ни застрашително висят парчета мазилка, а по пода се
въргалят фасове
“В началото публиката трябваше да бъде от 90 човека и да се плаща до 15 лева на ден. Сега са 50 зрители, а заплащането е 10 лева. Чух, че искат да махнат платената публика и дори ще сложат вход за желаещите”, изпуска се отговорникът пред редовните статисти и отпива глътка студена вода. Думите му предизвикват силно притеснение, защото никой от присъстващите не иска да се раздели с шоуто.
“Всички да се наредят в редица по двама”, съобщава отговорникът. Започва всеобща блъсканица кой да е по-отпред. В крайна сметка се добираме до заветното студио.
За разлика от условията навън, декорът в него е зашеметяващ. Столът на водещия прави впечатление отдалече. В тапицерията му се преливат жълто, лилаво и оранжево, а срещу него на тъмносиньо диванче ще посрещаме гостите.
“Искам да седна до Китаеца на първия ред”, моли разпределителят силно гримирана гимназистка. Един от разпоредителите се смилява над нея й дава място точно над Ники. На ВИП местата са се строили още майката, брата на Китаеца и гримьорът на Азис Кирил Чалъков. Останалите статистки гледат завистливо девойката и една по една вадят огледалцата си, за да си сложат гланц. С малко лакти успяваме да се настаним на централни места над Китаеца и точно
срещу Азис
Еуфорията преди старта е голяма. Режисьори, сценаристи и музиканти нервно обикалят студиото и дават последни нареждания. Зад кулисите се чува гласът на Азис, който обяснява, че та-зи вечер няма да пее, защото гърлото му е болно. “Тишина,
започваме след 5 секунди
Публиката да следи, когато дам знак, да пляска силно”, казва режисьорът.
Прожекторите в студиото ни заслепяват и пред нас излиза балетът на Азис, предвождал от участничката в “Стар академи” Мариела. Режисьорът отброява последната секунда и певицата запява You make me feel. В същия момент ни дават знак да пляскаме в такт с песента. Мариела грациозно слиза по стъпалата, а около нея извиват снага танцьорки с къси златисти рокли. Бурни аплодисменти огласяват студиото, когато Мариела извива глас на финала.
“Дами и господа, посрещнете с бурни аплодисменти звездата на вечерното шоу Азис”, крещи с пълно гърло сексапилната певица. Всички фенове на
чалга певеца
надават викове, когато го виждат изтупан в лилав костюм. Азис излиза и, дефилирайки, минава покрай Мариела и балета. Застанал кокетно с ръце на кръста, той благодари на своята публика, че присъства на най-грандиозното, най-грациозното, най-сексапилното и най-потентното шоу. Изпровождаме го с аплодисменти до стола му, а той не спира да се усмихва.
“Днес на гости ще ни бъдат Ники Кънчев, доц. Христо Бояджиев и Мариана Попова. Но преди това - новините с Катето Евро”, опитва се да надвика шумните ни аплодисменти Азис.
Кралят на фолка е
видимо притеснен
защото всички камери в студиото са насочени към него. Азис ни гледа постоянно и следи реакциите ни. Очаква да се смеем и да го подкрепяме. Знае, че няма право на грешка. Знае също, че няма опит като водещ и това си личи. Точно тук е ролята на статистите. Трябва да му помагаме, да пляскаме силно дори когато греши или не са ни забавни вицовете му. Хора от екипа издават, че точно заради това са се спрели на вариант платена публика”. Когато се плаща, човек се стреми максимално да се забавлява и смехът му изглежда по-естествен.
Атмосферата в студиото се разчупва от телевизионния водещ Ники Кънчев. С огромния си опит пред камерата той знае отлично как да се държи и дава съвети на
прохождащия му колега
По време на първата почивка за реклами стават ясни част от гафовете, допуснати от екипа.
“Трябва да повторим началото, защото Мариела не е доволна от изпълнението си”, моли Дани Милев режисьора. Отговарят му, че ще повторят записа накрая. Азис стои мирно на стола си и очаква края на рекламите. След като режисьорът започва да отброява поредните 5 секунди, водещият забива поглед в камерата пред себе си, а Катето Евро се премества на диванчето до Ники Кънчев.
Началото на новия запис е дадено и Азис приканва втория си гост, пластичния хирург доц. Христо Бояджиев. Всички статисти се състезават кой ще пляска по-силно. Оказва се, че трудът ни е бил напразен, защото микрофонът на хирурга не работи и записът трябва да се повтори.
Вече сме леко изнервени, защото минава 10 часът, а шоуто продължава. В залата е много горещо, по време на втория
рекламен блок
Азис не издържа и иска вода. Налага се спешно да му оправят грима. След като последния гост Мариана Попова запява хитовата песен Let me cry, режисьорът дава знак и реагираме светкавично. Запяваме и пляскаме заедно с нея. След минута камерите угасват. Азис получава поздравления от екипа, че се е справил добре. Любимият му Ники също го поздравява и двамата се скриват зад сцената. На нас ни е даден знак да си тръгваме. Публиката е в еуфория и дълго след шоуто остава, за да обсъди преживяното.